[ zamknij ]

geodezjabudownictwogpsgisciekawostkiwszystkie

IGiK publikuje kolejne dane na temat suszy

gisPlony niektórych roślin w porównaniu do średniej wieloletniej mogą w tym roku spaść nawet o 40% – wynika z analizy zobrazowań satelitarnych opublikowanej przez Instytut Geodezji i Kartografii.

Na stronie IGiK-u udostępniono np. mapę prognozowanych plonów kukurydzy na ziarno (na 10 sierpnia) w odniesieniu do plonów minimalnych i maksymalnych z lat 1998-2014 dla poszczególnych województw (fot. obok). Słupki ilustrują prognozę plonu w dt/ha dla ziarna kukurydzy porównaną z plonem minimalnym i maksymalnym z wielolecia w danym województwie. Kolor tła oznacza natomiast prognozowany procentowy spadek plonu w stosunku do plonów maksymalnych województwa.

Ponadto według prognoz IGiK-u w tegorocznym sezonie redukcja plonów pszenicy ozimej w odniesieniu do plonów maksymalnych wojewódzkich wynosi 15-25%; zbóż – 15-30%; rzepaku – 25-40%; a kukurydzy na ziarno – 10-25%.

System monitoringu plonów rozwijany jest w IGiK już od kilku lat i bazuje na danych satelitarnych NOAA/AVHRR oraz SPOT-Vegetation. Jak podkreślają eksperci z Instytutu, stosowana przez nich metoda w porównaniu z szacunkami Głównego Urzędu Statystycznego jest mniej subiektywna, a także mniej praco- i czasochłonna. Na przykład błąd opracowanej przez IGiK prognozy dla lipca br. wyniósł 5%.

Warto dodać, że na stornie Instytutu udostępniono również kolejną mapę zasięgu suszy. Najnowsza prezentuje stan dla okresu 11-20 sierpnia. Rozdzielczość opracowania wynosi 1 km kw.


Źródło: www.igik.edu.pl
Data: 31.08.2015 r



 « wstecz  

Newsletter

Jeśli jesteś zainteresowany otrzymywaniem informacji na temat nowości, promocji, aktualności z branży... zapisz się do Newslettera APOGEO.



Akceptuję regulamin newslettera








Copyright © 2018 APOGEO Sp. z o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone.

Witryna korzysta z plików cookies. Informacje o używanych przez nas plikach cookies można znaleźć w Polityce Plików Cookies.
Kontynuując przeglądanie witryny wyrażasz zgodę na używanie plików cookies.